Co nám i dnes může nabídnout Montessori systém starý více než sto let?
26. 4. 2023
Čím je Montessori přístup specifický vám poví Hanka Chramostová v podcastu Mozaika vzdělávání Marka Adlera.
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu
Změnit jazyk stránky
26. 1. 2024
Andílkův MasterChef ukázal, že když jsou děti motivované, pustí se do mnohem větších výzev, než bychom my dospělí čekali. Na akci, kterou jsme uspořádali v pondělí 22. ledna, se sešly děti ve věku 6 až 12 let. Vytvořily dvojice a společně předem vymyslely, jaký dezert připraví. Zásadní rozdíl oproti předchozím ročníkům byl v tom, že si mohly vybrat libovolný recept. Fantazii se meze nekladly.
MasterChefa se zúčastnily děti, které navštěvují kroužek Světových cukrářů s naší cukrářkou Míšou Popelínskou. Stejně tak dezerty připravovaly i děti, které tak velkou zkušenost s jejich výrobou nemají. Na znalostech nezáleželo, protože všechny spojovala touha zdolat sladkou výzvu!
Téměř všechny spojovala i nervozita, přitom doma tak trénovaly! Bylo úžasné sledovat jejich zapálené jiskřičky v očích, napětí a zároveň neskutečnou chuť a odhodlání vše zvládnout. Děti se neměly čeho obávat, klaplo to na jedničku. A z občasných chyb se stalo poučení pro příště, nikdo si z nich moc nedělal. Vždyť i zdolávání výzev má být zábava a toužebné vítězství je jen jednou z odměn, se kterou do naší MasterChef výzvy šly!
V rámci jednoho odpoledne se děti bavily a různorodými recepty se vzájemně inspirovaly. Kromě toho se ale spoustu věcí naučily. Prací ve dvojicích rozvíjely schopnost spolupráce a protože měly na přípravu omezené množství času, procvičily se také v plánování a organizaci. A to jsou všechno dovednosti, nabyté zkušenosti a kompetence, které si jako další zrníčko ukládají do svých schránek odvahy pustit se příště do dalších výzev a příležitostí. Nebát se nového, zkusit, co dokáží.
Společně děti připravily šest skvělých dezertů. Porota ochutnala broskve na rozpálené plechové střeše, Oreo dort, vafle, profiterolky, palačinkový dort a mandarinkový koláč z pánve. Všechny byly vynikající a na první příčku se vyšplhaly profiterolky od Adama a Elenky!
Vůně, která se linula celým ateliérem, podněcovala k novým nápadům na další utkání. Na další sladkou výzvu, u které nás zase překvapí, co vše je možné, když dáme dětem možnost růstu a příležitost překonávat překážky, pracovat s vášní a zapálením.
Gratulujeme všem a těšíme se na příště!
26. 4. 2023
Čím je Montessori přístup specifický vám poví Hanka Chramostová v podcastu Mozaika vzdělávání Marka Adlera.
30. 9. 2024
Důvěra je základem našich vztahů a přispívá k harmonickému a respektujícímu školnímu prostředí. Rádi bychom vám proto přiblížili, jak s důvěrou pracujeme napříč všemi úseky.
10. 2. 2021
Jízda plná emocí – pohled učitelky a matky na proces adaptace.
POD RADNICÍ 152/3
PRAHA SMÍCHOV